Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, așteaptă cu nerăbdare debutul Campionatului Mondial din Qatar 2022.
Politicianul a postat un mesaj pe contul său de Facebook un mesaj prin care transmite că se așteaptă la „un Campionat Mondial foarte interesant”.
Chiar dacă recunoaște că nu este un expert în fotbal, Mircea Geoană s-a uitat pe programul pentru Campionatul Mondial din Qatar și și-a exprimat părerea despre acest turneu final pe pagina sa oficială.
Politicianul care este cunoscut pentru faptul că este suporter al echipei Rapid București a dezvăluit și numele favoritei sale de la Campionatul Mondial din Qatar.
Mircea Geoană recunoaște că și-ar dori ca Argentina să câștige marele trofeu pus la bătaie în Qatar și a explicat de ce. Totodată, politicianul a analizat fiecare grupă și a dezvăluit numele selecționatelor care vor merge mai departe.
„(…) Am crescut cu fentele lui Dobrin, întoarcerile lui Sandu Neagu și am iubit driblingurile lui Gică Hagi. E oarecum normal ca, cu asemenea influențe, să rămân îndrăgostit de fotbal, de pasiunea din spatele lui și de efervescența jocului frumos. Poate de asta țin și cu Rapid.
Tot din același motiv, în Qatar, o sa o susțin pe Argentina. Ca un arc peste timp, vegheați de sus de Diego Maradonna, cred ca este rândul lor și ar fi și finalul meritat pe deplin al carierei pentru Leo Messi.
Sunt multe alte echipe bune. Majoritatea specialiștilor o vad campionă pe Brazilia, Franța e campiona en-titre și are o generație fantastică, Anglia, Belgia, Germania, Spania, și lista poate continua, toate au șanse reale. Personal o văd pe Danemarca și pe Polonia făcând surprize, dar o să vedem.
Lipsesc și multe echipe. Italia, campioana Europei (de altfel singurul continent ce nu își trimite campiona la Cupa Mondială), Columbia, Suedia, Chile sau Egipt. Ar mai fi Rusia, dar e ea a fost descalificată de Vladimir Putin.
Campionatul Mondial începe cu Qatar – Ecuador, iar meciul prefațează o grupă mai echilibrată decât ar părea la prima vedere. Qatar, deși cu siguranță nu este o națională de top, este gazdă și este și campioana Asiei. Ea se va lupta pentru calificare cu Senegal, campioana Africii, care a fost șubrezită de accidentarea vedetei Sadio Mane și cu o națională a Ecuadorului tânără și plină de entuziasm. La câștigarea grupei pare deja abonată selecționata Țărilor de Jos, care deși, pe hârtie, pare ca nume sub cea care termina în Brazilia pe locul 3, este foarte omogenă și pare într-o forma bună.
Grupa a doua va fi probabil una dintre cele mai mediatizate, ea găzduind un duel amplificat, fără motiv, politic, cel dintre SUA și Iran. Anglia pare favorită clară nu doar să câștige grupa, cât să ridice chiar trofeul, iar Țara Galilor este pe val fiind pentru prima dată la un campionat mondial din 1958, când marele Pele îi trimitea înapoi la Cardif în sferturi. Cred ca Anglia și Țara Galilor vor merge mai departe.
A treia grupă ne-o prezintă pe Argentina, principala favorita la câștigarea grupei și, nu doar în opinia mea, una dintre principalele candidate la trofeu. Arabia Saudita nu are individualități, dar are o echipa foarte omogenă, iar Mexic e genul de echipa care tot timpul face o figură frumoasă la Mondiale. Mizez însă pentru locul 2 în grupă pe Polonia și pe Robert Lewandoski.
Grupa a patra pare fără istoric. Tunisia și Australia sunt echipe ce nu au impresionat și care practică un fotbal închis, iar în aceste condiții, favoritele la calificare par Danemarca și Franța. Ceea ce va fi interesant însă va fi care dintre ele reușește să câștige grupa. Franța, istoric începe slab, iar asta ar putea să o coste poziția întâi și să o trimită într-o întâlnire cu câștigătoarea grupei C, cel mai probabil Argentina. Astfel, două favorite la titlu, s-ar putea întâlni din optimi.
Exista o anecdotă printre microbiști: dacă Germania joacă prost, ajunge în finală, dacă joacă bine, o și câștigă. În grupa E, Germania e favorită, doar că lucrurile nu sunt așa ușoare. Campioana din 2014 are o grupă dificilă cu Spania, care deși în reconstrucție joaca un fotbal foarte frumos, în timp ce atât Japonia și Costa Rica sunt naționale care tot timpul pun probleme echipelor mari.
Croația, Belgia, Maroc și Canada. Doar la prima vedere vedem cât de echilibrata va fi grupa. Personal mizez pe Belgia, și nu doar pentru că este a doua mea casă în ultimii ani, dar cred ca generația aceasta a ajuns la maturitate și pot ajunge departe. Canada e mai puternică decât o arată istoricul ei, iar Croația și Maroc sunt ambele între generații. O să fie o grupă interesantă.
Principala favorită a analiștilor, Brazilia, joacă în grupa G alături de Elveția, Serbia și Camerun. Grupa nu e deloc ușoară, dar probabil Seleção va câștiga prima poziție fără emoții, urmând ca între celelalte trei să se dea o luptă aprigă.
O alta grupă interesantă este grupa H. Aici se vor întrece Portugalia, Uruguay, Coreea de Sud și Ghana. Portugalia are o generație uluitoare și poate fi momentul să o fructifice, mai ales după succesul din Nations League, Uruguay și Correa de Sud probabil se vor lupta la locul secund, în timp ce Ghana probabil va juca rolul de “arbitru” și va decide ierarhia finala în funcție de cui poate să îi “fure” puncte.
După finalizarea grupelor, urmează fazele eliminatorii, iar aici orice se poate întâmpla. Ce e important e că, indiferent cine va ridica trofeul, pricipalii câștigători ar trebuie să fim noi. Cei ce, luând o mica pauză de la toate problemele zilnice, cât să aruncăm un ochi la televizor, ne vom bucura de fotbal”, a scris Mircea Geoană pe pagina sa oficială.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER